13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekillerini belirlemek için yapılan seçimde oy verme işlemleri başladı. Sonucu büyük bir merakla beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimi olasılığı gündemde kalmaya devam ediyor. Peki seçimlerin ikinci turu ne olacak? Seçim 2. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu ne zaman yapılacak? İşte 2. tur seçimlere ilişkin detaylar…
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için beklenen gün geldi.
Seçmen sandık başına gittiğinde Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekillerini belirlemek için oy kullanacak. Ancak seçimlerin birinci cinste bitmeme ihtimali de var. Bu durumda seçmenler Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeniden sandık başına gidecek.
Seçim 2. varyantta nasıl kalıyor?
Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. İlk oylamada ‘çoğunluk’ (50’den fazla%) Olmazsa yeniden seçim yapılacak. İkinci tıbbi seçimler En çok oyu alan iki aday yarışacak İkinci tür seçimlerde ise aradan sadece iki aday çıkar. Oylama sonucunda en çok oy alan kişi Başkan seçilecek.
Seçmede 2. ilaç ne zaman yapılır?
İlk seçim 14 Mayıs’ta yapılacak. Ancak ilk oylamada aday belirlenemezse ikinci oylama yapılacak. İkinci tür seçimler, ilk oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılacak. Yani, seçim ikinci cinsiyete bırakılırsa 28 Mayıs Pazar günü Bir oylama daha yapılacak.
Tercih neden 2. seçeneğe bırakılıyor? 2. Tıp ne demektir?
Bununla birlikte, birinci cinsiyetten hiçbir aday oyların mutlak çoğunluğunu (% 50’den fazla) alamadığı zaman iki turlu seçimler yapılır. İkinci cinsiyette en çok oy alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölmesi veya seçilme hakkını kaybetmesi halinde, ikinci tur, birinci oylamadaki sırasına göre boşalan adayın yerine ikame şeklinde yapılır.
İkinci tipte tek aday çıkarsa ikinci oylama referandum (evet-hayır) şeklinde yapılır. Bu durumda aday oyların çoğunluğunu alırsa seçimi kazanır. Aday oyların çoğunluğunu alamazsa seçim yenilenir.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni bir isim seçilmesi halinde, görev süresi biten Cumhurbaşkanı, yeni isim göreve başlayana kadar görevine devam eder.