Uyanırken Neden Yumruğumuzu Sıkamayız?
Çoğumuz uyanır uyanmaz bu eylemi gerçekleştiremeyiz ve tekrar denemek için birkaç dakika Seni bekliyoruz. Aslında ellerimizde hissettiğimiz güçsüzlük ve istediğimiz hareketi yapamama hali bazen ayaklarımızda da görülür.
Gün içerisinde rahatlıkla yapabileceğimiz bu şey, Uyanır uyanmaz bunu yapmak neden mümkün olmuyor?görelim.
Öncelikle vücudumuzda oldukça değerli bir yere sahip olan kaslarımızın nasıl çalıştığından bahsedelim.
Vücudumuzdaki herhangi bir kasın kasılabilmesi için, iki temel bileşen, bir sınır uyarısı ve elektrolitler gerekli. Elektrolitler, bir sıvı içinde çözündüklerinde elektrik yükü taşımaya başlayan ve idrarımızın yanı sıra kanımızda da bulunan minerallerdir.
Doğru elektrolit stabilitesini korumak vücudun kan kimyasına, kas hareketine ve diğer süreçlere ve elektrolitlerde bulunan en yaygın minerallere yardımcı olur. kalsiyum, sodyum, potasyum ve bikarbonat.
Yine kaslar kasılma görevlerini yerine getirebilmek için bu minerallere ihtiyaç duyarlar ve bu doku sondan bir öncekinden sözleşme yapma isteği duyduğunuzdaelektrolit konsantrasyonunda değişikliğe neden olur.
Aynı zamanda kalsiyum ve sodyum kas hücrelerine girerken potasyum dışarı sızar. Bu anlamda özellikle Kalsiyum, kas kasılmasındaki temel rolü oynamak. Ancak kas gevşeme hareketini gerçekleştirmek istediğinde sadece potasyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle potasyum eksikliği son derece rahatsız edici kas kramplarına neden olur.
Konuyla ilgili eklememiz gereken bir diğer detay da uyku sırasında vücudumuzda neler olduğudur.
uyanık olduğumuzda tüm hayati organların verimli çalışması Kalbin kanı yeterli hızda pompalamasına bağlıdır. Ancak uyku sırasında bu mümkün değildir.
Uykuya dalar dalmaz vücudumuz bir şekilde gevşemeye ve kendini güzelleştirmeye başlar. Rastgele herhangi bir fiziksel aktivite yapmadığımız için, kalp atış hızımız da uyku sırasında düşer.
Bu kalp atışı, gevşemiş vücudumuza kan pompalamak için oldukça yeterlidir. uyanık olduğumuz zamanki kadar üretken değil . Böylece vücut hangi bölgelerin en çok elektrolit ve oksijene ihtiyaç duyduğuna karar verir ve uzuvlardaki kaslara giden kan akışını azaltır.
Uyandığımızda tüm bu sistemler görevlerini en verimli şekilde sürdürmeye başlarlar ama bu birdenbire olmaz.
Ellerimizin kaslarındaki elektrolitler tekrar aktif olmak biraz zaman alıyor . Uyanır uyanmaz yumruk yapamamamızın ana nedeni budur. Ancak uykudan nasıl uyandığımız bu noktada oldukça belirgindir.
Örneğin yangın, deprem veya diğer rastgele tehlikeli durumlar nedeniyle uyandığımızda; vücudumuz adrenalin salgılar ve bir bakıma “savaş ya da kaç”Durumla yüzleşirken, onunla başa çıkmak için ihtiyacımız olan tüm gücü toplar.
Ayrıca uyanır uyanmaz yumruğunu sıkamamak hepimiz için söz konusu değil ama bunu yaşayanlar için bazen tıbbi bir gözetim gerekli olabiliyor.
Çoğumuz uyanır uyanmaz elimizdeki bu zayıflığı ve güçsüzlüğü yaşarız ama bu vücudumuzun doğal yapısından kaynaklanır. Ancak zayıflığınız her geçen gün artıyorsa ve bir süredir bu zayıflığı yaşamaya başladıysanız, daha önce bu zayıflığı hiç hissetmemiş olmanıza rağmen bir doktora görünmenizde fayda var.
Çünkü durum bu Romatoid Artrit veya Lambert Eatons sendromuhastalık belirtisi olabilir.